Overview

Sund By

Med Visionen for Sund By skabes der et unikt og attraktivt by- og boligområde på en af Amagers bedste beliggenheder, hvor sport og motion bliver en integreret del af dagligdagen.

Sund by har fokus på sundhed i ordets bredeste forstand og der er derfor lagt stor vægt på bevægelse og fysisk velvære, dyrkning af økologiske grøntsager på tage, i gårde og i væksthuse, sunde boliger med godt indeklima og naturlige materialer og et godt udeliv med en høj integration af beplantning og mulighed for ophold, fordybning og bevægelse for alle aldre.

Vi har med visionsplanen Sund By arbejdet målrettet for at skabe en bydel, hvor sportsliv og boligliv er én og samme ting. Vi har skabt den højest mulige integration mellem sportsfaciliteter og bebyggelsesplanens resterende program. Ved at blande byens funktioner befrugter de hinanden, giver byen liv og sikrer tryghed og variation. Vi har skabt en vision, hvor alle er velkomne og Sund By bliver derfor ikke kun for elitesportsudøvere eller amatører, men nyder godt af en varieret brug af områdets faciliteter i alle døgnets 24 timer. Boldbanerne er centralt placerede som moderne pladser i den urbane kontekst og fungerer som naturlige mødepunkter og opholdsrum, så den mentale afstand til et aktivt fysisk liv gøres mindre for alle beboere og besøgende. Centralt og visuelt tydeligt ligger Fremad Amagers nye stadion. Bygningen kan ses fra hele området og får en helt særlig arkitektonisk bearbejdning, som markerer den særlige plads, som Fremad Amager har i lokalområdet.

Vi har med visionsplanen Sund By arbejdet målrettet for at skabe en bydel, hvor sportsliv og boligliv er én og samme ting. Vi har skabt den højest mulige integration mellem sportsfaciliteter og bebyggelsesplanens resterende program.

Byplansdiagrammer

 

Flow

1

Gårdrum

3

Bygninger

5

Kvarterer

2

Sport

4

Det grønne

6

Snit_01.jpg

Planlægning

Tæt og åben

Vi har skabt en byplan, der lægger sig som en naturlig del af sine omgivelser, som fortsætter eksisterende forbindelser i området, vejforløb og by- og byrumsskalaer. Vi har arbejdet bevidst med at skabe en byplan, hvor sport og motion er en synlig del af de fysiske omgivelser og hvor beboere og besøgende ikke kan undgå at komme i kontakt med idræt og i særdeleshed fodbold i deres daglige færden. Vi har skabt en tæt plan med klart definerede gaderum og et varieret udbud af byrum. Bydelen er disponeret med en central bevægelsespark der løber i hele planens udstrækning fra Englandsparken i nord til Sundbyvestervej i syd, hvor sportsfaciliteter og mest markant fodboldbanerne lægger sig til, som en serie af byrum. Bevægelsesparken bliver den primære færdselsåre for fodgængere, cyklister og løbere i området og tilbyder et bredt udbud af offentlige og let tilgængelige idrætsudbud til alle aktivitetsniveauer. Boligbebyggelsen omkranser de forskellige baner og de varierende bygningshøjder fungerer med sine tagterrasser som udvidede tribuner.

Husene placeres så de dels indrammer fodboldbanerne, men skaber samtidig en række af mindre og mere intime pladser, som er adskilt fra aktiviteten langs bevægelsesparken fra nord til syd.

I disse byrum er der fokus på leg, fordybelse og dyrkning og hvert kvarter har sin egen identitet. Bygningerne forskyder sig i forhold til hinanden, så der skabes tilbagetrukne nicher der inviterer til ophold og skaber mindre rum i det store byrum. Fodboldbanerne ligger således ikke som ét åbent samlet banearael, men gennemsyrer planen på en mere integreret måde.

Vi har valgt at arbejde med bygningshøjder mellem to og fire etager, da erfaring viser os at dette skaber de bedste uderum i forhold til at skærme for vinden uden at skabe turbulens omkring banerne og samtidig opnå velbelyste og attraktive uderum. Samtidig er det en skala, som er attraktiv at bo i og som skaber en god sammenhæng mellem bolig og byrum. Bebyggelsesplanen kan tilpasses konteksten nøje, så der opnås en samhørighed mellem det eksisterende og det foreslåede og vi tror at det er en skala og bebyggelsesgrad, som både kommune og fremtidige investorer kan se sig i.

Vi har samtidig haft fokus på Englandsvej, og de støjgener der er i forbindelse med denne og for at skabe et roligt bymiljø etableres der derfor bebyggelse langs hele Englandsvej, som fungerer om støjskærm for byrummene så disse får høj opholdskvalitet.

Render_01
 

Stadion

Samlingspunkt og forbindelse

Fremad Amagers nye stadion er placeret i planens brændpunkt og omgives af Englangsparken mod nord, bevægelsesparken mod øst, fodboldbanen mod syd og Englandsvej mod vest. Stadion bliver derfor et vigtigt samlingspunkt både fysisk og mentalt og bearbejdet for at understrege og forstærke denne vigtige funktion i lokalområdet. Stadion er et mikrokosmos af visionens blandede sportsby og indeholder derfor også et varieret udbud af boliger, erhverv og detail. Det bliver en bygning der lever døgnet rundt og for beboere og besøgende er der altid en naturlig årsag til et besøg. I stueplan placeres udover bane, tribune, tekniske faciliteter og ankomstområde også en vifte af erhvervslejemål til foreninger, lokale forretninger, fan-shop, fysioterapi og lignende. Derudover er der mulighed for klubhus, fitness-center og hotel-lobby. Omkring fodboldbanen og tribunerne er der tænkt hotel mod Englandsparken, kontorlokaler mod Englandsvej og ungdomsboliger mod bevægelsesparken.

Dette skaber en diversitet og en forskelligartet brugerskare der benytter bygningen og de omkringliggende byrum på forskellige måder og forskellige tidspunkter. Mod banen er der i begge ender indtænkt VIP-faciliteter og Sky-boxes, der får en unik placering med udsyn over både banen og bydelen. For at markere stadions vigtighed i planen og området adskiller bygningen sig markant fra sine omgivelser, både i højde og udtryk.

Husets særlige placering mellem bydelen og parken og det blandede program har medført en helt særlig formgivning, som imødekommer behovet for signalværdi, brugsværdi og sammenhæng med området. Stadion er derfor udført som to modsatrettede rampeforløb der hver især forlænger de tilstødende by- og parkrum. Det overordnede forløb der kendetegner planen kulminerer således i stadion, hvor der indrettes park og løbebane på taget, som fuldender den fremtrædende bygning.


render_02

Snit_02.jpg

Kvarterer

Identitet og etapeplan

Selve boligbebyggelsen er i planen organiseret omkring 4 kvarterer med hver sin særlige identitet og karakter. Gro-Kvarteret mod Sundbyvestervej, Fordybelses-kvarteret mod Højdevangsskolen, Lege-kvarteret ud mod Irlandsvej og Akademi-kvarteret op mod Englandsvej og det nye stadion vil alle blive udviklet med hver deres særegne identitet for øje. En identitet som spiller naturligt sammen med deres placering i planen, de naboer de støder op til og de funktioner de programmeres med. Kvartersdannelsen vil skabe særlige kvaliteter i de enkelte kvarterer og sikrer variation og mangfoldighed i det nye boligområde. Samtidig vil de kvartersvise forskelle være med til at differentiere områderne i forhold til hinanden og skabe et klart tilhørsforhold for de nye beboere i hvert enkelt kvarter.
Kvartersdannelsen er samtidig et overordnet planlægningsredskab, som har til formål at skabe en klar og funktionel etapeinddeling af det nye boligområde.

En operationel strategi for udviklingen af området er således integreret fra starten af i selve boligområdets grundstruktur, hvilket er helt essentielt i forhold til at sikre, at der kan skabes en fornuftig udvikling over tid. Ved at indtænke den etapevise udbygning af området i grundstrukturen sikres det, at projektet kan realiseres så der skabes kvaliteter fra starten af, etape for etape. I en byudviklingsproces som den der skitseres for Sundby Idrætspark er det vigtigt, at kvaliteterne ikke er afhængige af, at samtlige etaper er udbygget. Lege-kvarteret skal kunne fungere som et vellykket boligområde også mens eksempelvis stadionbyggeriet foregår, eller Gro-kvarteret endnu ikke er realiseret. En fornuftig etapeplan gør det samtidig også muligt at udvikle området successivt mens det sikres at der hele tiden er brugbare boldbaner og sportsfaciliteter til rådighed for foreningerne og Fremad Amager. Dermed mindskes generne af udbygningen idet nye færdige boldbaner kan tages i brug før andre lukkes og fjernes.


Byrumstyper

 
 

Byrum og bebyggelse omkring banerne

01.png

Byrum og bebyggelse i gårdrummene

02

Byrum og bebyggelse omkring bevægelsesparken

03
 

Bæredygtighed

En bilfri by af træ

 
20200121_cc_UN17-01.jpg

Sund By skal ikke kun være sund for mennesker, men skal også bidrage positivt til miljøet. Vi har derfor arbejdet aktivt med forskellige bæredygtige tiltag og har i processens tidlige stadier vurderet hvorledes vi kunne skabe en bebyggelse med mindst muligt negativt afsmitning på miljøet. Det er blevet til en række løsningsmodeller, hvoraf vores materialeholdning er blandt de vigtigste. Byggebranchen står i dag for en stor andel af vores samlede energiforbrug og CO2-udledning og en stor del af dette skyldes de materialer vi bygger med. Beton er på den lange bane ikke et bæredygtigt byggemateriale og vi bliver derfor nødt til at tænke på alternativer. I Sund By fortæller bygningerne en historie om bæredygtighed og det gennemgående materiale er derfor træ. Træ kan i dag opfylde mange af de samme funktioner som beton og er derfor et oplagt materialevalg, da udledningen forbundet med konstruktionen er en brøkdel af betons. Vi mener at et sundt liv starter i en sund bolig og træ har i mange år vist sig at skabe netop det. Træbygninger kan konstrueres uden giftige tilsætninger og har i mange år været attraktive fordi træ er en vedvarende ressource og fordi det skaber gode klimaforhold i boligen. Udover materialeholdningen har vi også arbejdet på at gøre bæredygtighed til en aktiv og synlig del af bydelen. Eksempelvis fungerer de grønne tage både som opholdsområder, samtidig med at de virker regnvandsforsinkende og øger biodiversiteten. De store fodboldbaner er fordybet i terrænet, så der skabes en mindre tribune omkring banen og så de kan fungere som regnvandsbassiner ved skybrud. Byen forsynes helt eller delvist med vedvarende og grøn energi fra solceller, som ligeledes placeres på husenes tage. Projektet har også ambitiøse mål for bevægelsen i bydelen. Gaderne skal fyldes med liv og bevægelse og for at dette kan ske skal biltrafikken begrænses. Dette forbedrer også luftkvaliteten i byen og skaber sikrere forhold for børn der således kan bevæge sig frit omkring mellem de mange idrætstilbud i byen. Vi har valgt at koncentrere bydelens parkeringsudbud til parkeringskælderen under stadion, hvilket minimerer parkering på terræn og muliggør større og flere grønne arealer. Omkring boligerne udlægges vejforløb der dimensioneres så boligerne stadigvæk kan tilgås med bil i forbindelse med større indkøb, flytning eller hvis redningskøretøjer skal nå boligerne.


Fakta om projektet

Samarbejdspartner: Holscher Nordberg

Areal: 103.880 m2

År: 2020

Type: Konkurrenceforslag

Bygherre: Fremad Amager