render_01

Køge Kyst

SH4 er udviklet og båret af de fire kerneværdier: Verdens bedste hverdag, Himmel og Helse, At dele er at leve og Velkommen Virkelyst. Fire kerneværdier der tilsammen har dannet det arkitektoniske afsæt for at skabe den bedste ramme om det gode og bolig liv, med mulighed for en aktiv og sund hverdag, byliv og fællesskaber på tværs af bydelen.

Således er Verdens bedste Hverdag, omsat til en mangfoldig palette af boliger og fællesarealer der gør hverdagen nem, smart og poetisk for sine beboere. Og således er værdierne om At dele er at Leve omsat i skitseprojekterne til spændende og attraktive rum for store og små fællesskaber og ressourceudnyttelse. Og værdierne om Himmel og Helse er er omsat til både sunde boliger med gode materialer, masser af dagslys og til fællesrum med fokus på bevægelse og samvær. Og ikke mindst er værdierne om Velkommen Virkelyst omsat til mange små steder for kreativitet og udfoldelse – f.eks. i specifikke fællesrum, boldbane på taget, uderum til aktivitet og mange andre steder. Køge Kysts- og i særdeleshed SH4’s attraktive beliggenhed, som forbinder strandeng, hav og havn og på samme tid ligger tæt på Køges historiske centrum, kalder naturligvis på noget særligt.

Herudover repræsenterer værdiprogrammet grundige overvejelser og forstudier i at bygge by- og boliger med stillingtagen til byens mange ”lag”, sammenhænge og synergier.

Sammen med ambitionen om stor diversitet i boligsammensætningen, fokus på fællesskabet og i det hele taget opmærksomhed på overgangen fra byens offentlige rum med ”byens etage” – gennem opgange og lokale fællesskaber til privatheden i boligen, har vi haft en stærk vision for SH4 bebyggelsen som grundlag for skitseforslagene.

Hjul

Overview

Arkitektonisk greb

Bygningens arkitektur tager afsæt i den fine danske tradition for byhuse i tegl, som er så kendetegnende for provinsbyer som Køge. For at få bragt den i provinsmæssig sammenhæng store bygning ned i en menneskelig skala opdeles huskroppen lodret i størrelser, der er genkendelige fra byhuse med 3, 4 eller 5 fag og forskellige højder. De enkelte byhuse fremstår homogent i den store sammenhæng, men er lidt forskelligt detaljeret hver især.

Detaljeringen sker især i anvendelsen af tegl, særligt omkring vinduerne, hvor der varieres med mønstermurværk, tilbagetrukne partier, indfatninger omkring vinduet etc. Der arbejdes også med forskydninger ind og ud for at forstærke indtrykket af byhusskalaen. Forskydningerne aftegner sig som indeliggende altaner og enkelte steder fremspringende karnapper. I højden varieres byhusene fra tre til syv etager, og ved etagespringene udnyttes tagfladerne til terrasser.

Stueetagen får sin helt egen behandling med en lidt større etagehøjde, åbenhed ved de udadvendte funktioner samt portgennemgange på alle facader. Materialemæssigt holder variationen sig indenfor et enkelt tema. Der anvendes kun én type teglsten, men med to til tre forskellige fugefarver og den før omtalte detaljering skabes der en klar visuel opdeling af byhusene mens karrestrukturen alligevel fastholdes.


1- Udgangspunkt: Udgangspunktet for projektet er en karrestruktur med en stor åbning mod strandengen og faldende etagehøjder mod syd. Udganspunktet har en markant åbning i nordfacaden, som giver udfordring med støj i boligerne.

2 - Variation af højder: Etageantallet varieres, så hjørnerne i højere grad markeres, og der skabes et levende facadeforløb. På taget skabes de optimale muligheder for terrasser med både læ og udsigt over strandengen og resten af området. Der skabes en ryg mod Søndre Molevej, som skærmer for støj og giver nordsiden en urban karakter.

3 - Skala: Facaden opdeles i enkelte afsnit så bygningen opleves som en serie af mindre huse, der tilsvarer skalaen i Køges historiske bymidte. Referencen til skalaen fra Køges bymidte skaber både en relation til den overordnede kontekst og skaber identitet omkring de enkelte lejligheder.

4 - Porte: På alle fire facader etableres porte, der sammenbinder projektet med nabolaget og de smukke naturlige omgivelser. Gårdrummet er hævet i forhold til omgivelserne og denne terrænforskel udlignes med langstrakte trapper i portåbningerne, så inderside og yderside flyder sammen.

5 - Grid: For at sammenbinde projektet til et harmonisk hele inddeles de enkelte facader i et grid, med ensartede proportioner over hele bygningen. Åbningerne justeres i bredden forhold til orientering, lysindfald og udsigt med tilbagetrukne murede felter, så lysforhold og indeklima optimeres i de enkelte lejligheder.

6 - Detaljering: Hvert hus i karreen udføres med den samme teglsten, men der skabes små variationer ved brug af fugefarve og forbandt. Hjørnehusene detaljeres særligt ligesom åbningerne i stueetagen mod Søndre Molevej trækkes ind, så husenes og søjlernes takt markeres i den urbane kontekst. På tagene indrettes henholdsvis private og fælles


FACADE_VEST.jpg

Byens etage

Visionen for SH4 er at skabe et kvarter, hvor man føler sig hjemme og oplever en høj grad af fællesskab. Denne følelse forstærkes ved at man er medejer af et byfællesskab som udspiller sig på tværs af SH4. Byfælleskabet rummer en lang række forskelligartede fællesskabende funktioner, som udspiller sig i Byens Etage og er fordelt på de 5 karréer i hele SH4. Funktionerne varierer mellem at være erhvervsfunktioner og fællesfunktioner, som deles mellem de 5 karrér. Kvarteret får dermed et bredt udbud af attraktive faciliteter i husenes stueetager til glæde for beboerne i SH4 samt beboerne på hele Søndre Havn.

I SH4 etableres der eksempelvis værksteder, restaurant, bevægelseshus, bageri, hverdagshus samt kontorfællesskab. De mest markante faciliteter placeres centralt omkring et torv, som dannes mellem henholdsvis SH4-1, SH4-2, SH4-3 samt SH4-4. Funktionerne trækkes med udendørs i almindingerne og til dels på Søndre Molevej og danner bydelens hjerte. I SH4-1 etableres der konkret et kontorfællesskab med plads til ca. 26 arbejdsstationer, et bageri/cafe med udsalg af brødvarer, frokost, kaffe mm samt et by- og børnekontor, som er en fællesfunktion for alle beboere i SH4.

FACADE_ØST.jpg

Kantzone mod nord

KANTZONER4.jpg

Kantzone mod øst

KANTZONER2.jpg

Kantzone mod syd

KANTZONER.jpg

Kantzone mod vest

KANTZONER3.jpg

Fællesskaber

I SH 4-1 etableres der arbejdspladser i form af et kontorfællesskab, som understøtter bylivet og sikrer, at der er liv i dagtimerne på SH4. Kontorfælleskabet kobler sig til bageriet/cafeen, således at livet i dagtimerne understøttes. Kontorarealerne etableres med en høj grad af fleksibilitet og tiltænkes udlejet til 1-2 virksomheder med ca. 20-25 medarbejdere eller udlejet som satellitpladser til virksomheder, hvilket der forventes stigende efterspørgsel på efter Corona-epedimiens ændrede arbejdsmønstre. Kontorfællesskabet placeres i stueetagen med facade ud til Søndre Molevej samt gården i SH4-1. Lokalerne bliver åbne og gennemlyste med god visuel kontakt til både byrum og gårdrum. For at imødekomme niveauforskellen mellem gade og gård etableres der et gulv i 2 niveauer, som tilsvarerer henholdvis gadeniveau og gårdniveau. Niveauforskellen aktiveres ved at danne en trappe med siddemuligheder, indvendige plantebede samt mødeborde, der tilsammen danner et levende og attraktivt kontormiljø. Samtidig sikres der direkte adgang fra Søndre Molevej samt direkte udgang til gårdmiljøet, hvor der etableres udendørs terrasser med mulghed for udekøkken. I kontorfælleskabet etableres der en lounge, mødelokaler, et køkken og spiserum, printerog serverrum, toiletter samt fritstående arbejdspladser. Lokalerne vil få et enkelt og råt look med synlige installationer, rå beton, glasadskillelser samt elementer i træ, som vil bløde det rå look op. Der skabes endvidere en kobling til de øvrige funktioner i husets stueetage, således at der dannes visuel forbindelse til både bageri/cafe samt bykontoret. Det er ønsket at der opstår en synergi på tværs af disse funktioner.

Byens etage plan præsentation-01.jpg

Render_02

plan_01

Facaderne

Facaden mod vest er særlig i kraft af sin orientering ift. solen. Altanerne og lejlighederne er større i denne fløj grundet den særlige attraktion. Mod Almindingen er husene disponeret således at der sker en større nedtrapning i det nordvestlige hjørne, som fritligger punkthuset og bringer skalaen ned inden facaden trapper op igen mod det sydvestlige hjørne. Facaden varierer fra 3 til 7 etager. Almindingen er et mere roligt rum og tæt tilknytning til boligen, hvilket skalaen er med til at understrege. De større altaner danner en udskæring mellem bygningerne, hvilket understreger opdelingen af husene og skaber muligheden for delvist indeliggende altaner med aftensol og kig mod strandengen. Facaden mod syd er samlet set den laveste med de største tagflader. De lavere facader mod syd sikrer at resten af boligerne får mest mulig udsigt over Køge Bugt. Facaden varierer fra 4-6 etager. På taget af sydøstlige hjørne placeres også den ene af karréns to fælles tagterrasser. På denne tagterrasse indrettes et fælles væksthus, som skærmer mod vind og vejr og sikrer opholdsmuligheder i forår og efterår. Væksthuset kan både danne rammen om fællesspisning og dyrkning af grøntsager. Øvrige tagflader udlægges til private tagterrasser til de øverste lejligheder. Husene på hjørnerne fremstår med en højere detaljegrad, som beskrevet på nordfacaden. Over hjørnet placeres større altaner, som orienterer sig mod syd samt mod henholdvis øst og vest, hvorfra byggeriets bedste udsigt og solorientering er tilstede. Facaden mod øst fremstår i variende højder fra 4 til 6 etager. Facaden inddeles som de øvrige facader i mindre byhuse, som adskilles med en reces i murværket samt skiftende fugefarve og murværksdetaljering. Altanerne placeres i et indhak i facaden, hvilket danner delvist indeliggende altaner, som orienteres mod øst på disse facader af hensyn til udsigten. I stueetages placeres by- og børnekontoret som henvender sig og skaber liv i almindingen. Indgangspartierne til by – og børnekontoret er tilbagetrukket, som de ovenliggende altaner, hvilket dels danner nicher i indretningen og samtidig skaber nogle naturlige opholdsmuligheder i kantzonen.

I gården fremtræder de enkelte byhuse på samme måde som de udadvendte facader. I stueetagen indrettes kantzonen mod gården med opholdsmuligheder tilhørende den enkelte bolig, fællesareal og erhverv. På de øvrige etager findes franske altaner til soveværelserne. På den nordlige fløj adskiller facaden sig, idet denne er indrettet med svalegang, som sikrer adgangen til boligerne.
Svalegangen er nødvendig idet kontorfællesskabet ønskes fleksibelt og rummeligt. Ved at placere en svalegang netop her kan gennembrydninger fra trappeopgange undgås. Svalegangen fremstår i indfarvet beton i et grid, som følger takten på de bagvedliggende murede facader. Svalegangen fremstår med udposninger i form af altaner til de tilstødende boliger. Livet på svalegangen ses som en mulighed for et større naboskab, hvor naturlige møder med naboen vil opstå idet man opholder sig på altanen eller ankommer til sin bolig. Dele af svalegangen folder sig over på vestfacaden i gården og flugvejsmæssige hensyn. Vinduerne i byggeriet udføres med sprosser i anodiseret eller lakeret aluminium i en varm nuance, som komplimenterer den røde tegl.
Vindues inddelingen fremstår som et omvendt dannebrovindue, som giver et industrielt udtryk og samtidig tager højde for pudsemuligheder og sikkerhed. Altanerne fremstår med rundede hjørner, hvilket bløder udtrykket af bygningen op. Altanerne udføres med balustre i rundjern med en lukket opkant, som skjuler uhensigtsmæssige ting og sager på altanen. Altanerne lakeres i samme nuance som vinduerne Enkelte steder fremstår tilbagetrukne partier, karnapper og enkelte tagboliger i en profileret tyndplade i aluminium.
Tyndpladerne vil fremstå i samme farve som vinduer og altaner. Foringer i forbindelse med indeliggende altaner og porte udføres i hårdttræ, som eg eller knastet cedertræ. Det er hensigten at træbeklædningen udføres som listebeklædning eller som profileret fer/not beklædning. Terrasser i kantzone, tagterrasser og altanbelægning udføres i samme materiale.



Fakta om projektet

Status: Under opførsel

År: 2020-2024

Areal: 9.000 m2

Bygherre: PensionDanmark

Samarbejdspartner: Mangor & Nagel, OJ rådgivende ingeniører.

Type: Boligkarré