Render_01

Industrivej

På Industrivej 9 i yderkanten af Rønne står en kornsilo, som K/S Dansk Retail II ønsker at konvertere til beboelse. Siloen tjener ikke længere sin oprindelige funktion, men står som et tydeligt pejlemærke i Rønne.

Siloen står i et område, som tydeligt har en industriel fortid, men som nu hovedsageligt indeholder pladskrævende detail. Eksempelvis huser nabomatriklen mod syd en Jem & Fix og derudover finder man bilhandlere, møbelhuse og større dagligvarekæder. Siloen ønskes bevaret og konverteret af hensyn til det unikke vidnesbyrd, den bærer om en svunden industriel tid og af miljømæssige årsager. Siloen er udført i insitustøbt beton og har derfor et tungt miljømæssigt fodaftryk. Hvis funktionen kan konverteres forlænges husets levetid, hvilket vil give de kommende boliger en grøn profil.

Ørsteds Haver har således udviklet sig fra en ordinær facaderenovering, (som skulle hindre indtrængning af vand på de åbne svalegange og reducere støj fra vejen) til en drastisk gentænkning af husets fælles, semiprivate og private opholdsarealer og en radikal ændring af husets relation til HC Ørstedsvej. På ydersiden af svalegangen er der således indrettet private opholdsarealer på glasinddækkede terrasser. Hovedtanken bag dette greb er at skabe et nyt form for socialt rum, hvor husets beboere kan møde hinanden på en måde som er tilfældig, umiddelbar og med høj frekvens.


P1080170_02.jpg

Et uudnyttet potentiale

Siloen er udført i hvidmalet insitustøbt beton, hvilket giver den en monolitisk karakter. Udefra er der ikke mange tydelige markører for de indre etager foruden små vinduer i trappekernen og større vinduespartier i bygningens nordøstfacade. Siloen har en flot og monumental tilstedeværelse i området, men det er åbenlyst at den ikke kan bevare denne karakter og samtidig fungere som et attraktivt boligtårn.

Betonstrukturen skal ses som et bærende gitter og en foræring af det konstruktive system der danner grundlaget for det videre arbejde, men husets materialekarakter viderebringes ikke i det ydre. Der skal efterisoleres og facaden skal bearbejdes så husets nye funktion afslører sig i mødet med huset. Indvendigt vil det dog være muligt og ønskeligt at bevare betonstrukturen, som et levn fra en anden tid.


Bornholm_01

Fremtidig brug

På Bornholm er der gang i økonomien for både fritids- og helårshuse. År for år stiger antallet af handlede ejendomme og Bornholms turistøkonomi tiltrækker hvert år mennesker fra hele landet og nordeuropa. Øens fastboende befolkning udgøres af en stor portion seniorer, men de seneste år i lige så høj grad yngre familier, der tiltrækkes af øens natur og (i relation til hovedstaden) overkommelige ejendomspriser. På Bornholm er det lettere rent økonomisk at få hus og have og lejlighedstypologien tiltrækker således ikke det unge familie-segment, men skal målrettes seniorer, som er trætte af havearbejde og vedligehold, samt feriegæster, som gerne vil bo centralt i moderne omgivelser. Derudover tilbyder siloen de mest spektakulære udsigter over øen, som også vil være et unikt aspekt af projektet.

Vores oplæg er at tårnet apteres med to lejligheder per etage, en udadvendt funktion i stueetagen og fælleslokale eller restaurant på øverste plan. Tårnet indeholder 171 m2 per etage, hvilket giver mulighed for to lejligheder af omtrent 85 m2 brutto. I dette oplæg arbejdes der med lejigheder der både kan benyttes af ældre, eller som ferielejligheder, med gode opholdsrum, balkoner, to soveværelser og badeværelser med plads til vaskesøjle.
I stueetagen er det vigtigt at funktionen harmonerer med de ovenliggende etager og at funktionen samtidig kan tiltrække besøgende til området på trods af sit begrænsede areal. Et sundhedshus, med lægepraksisser, fysioterapi eller lignende kunne være en oplagt kandidat.


 
Opstalt syd

Opstalt syd

 

Længdesnit

Længdesnit


Øvrig bebyggelse

Udover konverteringen af siloen til beboelse er det også ønsket at resten af matriklen skal udvikles til boliger. Matriklen er placeret i en svær kontekst, da de umiddelbare naboer er pladskrævende detail, hvilket betyder at udsigten fra boligerne hovedsageligt udgøres af parkeringsarealer og store varehuse.

I disponeringen af grunden arbejdes der derfor med en adgangsvej til biler, som omslutter bebyggelsen så aktiviteten og udsigten i og fra husene koncentrerer sig indad mod egne naboer og det mere intime gårdmiljø der opstår her.

Parkering foregår ligeledes i randen af matriklen, så det fælles opholdsarealer mellem husene bliver bilfri. Husene er arrangeret som punkthuse med et grundplan på 175 m2. Husene varierer i højden fra tre til fem etager og de ubebyggede arealer smelter således frem til et hele, med flydende overgange og løst definerede pladser og opholdsområder.

Punkthustypologien gør det nemt at orientere udsigt og lysindtag så der opnås gode dagslysforhold.

RENDER_02.jpg

Opstalt øst

Opstalt øst

Opstalt nord

Opstalt nord


Situationsplan

Situationsplan