Fælledby C4

Med gårdhuset på C4 forsøger vi at ramme en arkitektur, der matcher Fælledbys høje ambitioner for boligkvaliteter, i et formsprog, der på en gang er klassisk og nytænkende.


C4 har et fantastisk potentiale, med kig ud over fælleden i nord og en fantastisk natur der sømløst fortsætter ind i karréen, hvor der skabes et udemiljø og et grundlag for et fremtidigt fællesskab. Yderst mod fælleden mellem karréens to ben ligger gårdhuset, der på samme tid afslutter gårdrummet, og ligger som et fritstående hus på fælledens flade. Placeringen rummer unikke muligheder, men har også visse bindinger, der kalder på et helt særligt hus, der er tilpasset netop denne kontekst.

Placeringen midt i gården i første række til fælleden er en klar bonus som boligerne skal inddrage som en kvalitet i det levede liv, men stedet er samtidig ganske eksponeret. Fodgængere, der bevæger sig mod fælleden og imellem bygningerne slår vejen forbi huset, og for at imødekomme dette, har vi udfordret nogle af de gængse konventioner for rækkehuse. Derudover rummer sitet den udfordring, at den smukke udsigt og det naturlige dagslysindtag ligger i to forskellige retninger. Udsigten mod nord, og det stærke dagslys mod syd, hvor gården og resten af bebyggelsen også befinder sig. Sidst, men ikke mindst, ønsker vi ikke at indtage fælleden med store udeopholdsarealer på terræn, da vi hellere ser den rå natur skylle tæt op af husets facader.

Med Fælledby på Amager hæves barren for bæredygtighed for alvor i et samlet projekt, hvor bygherrer, rådgivere og entreprenører sammen tilstræber en vision om en tæt bydel, med bærende konstruktioner af træ.

Køkkenet på boligernes førstesal med udsigt ud over Amager Fælled


Arkitektonisk opleves rækkehusene som tre volumener, der fletter ind over hinanden for at skabe en samhørighed og en afsluttethed i bygningen. Huset spiller således op af den resterende karré med store synlige og uafbrudte tagflader, der beplantes med flora fra stedet.

Gårdhusets placering i Fælledby

Gårdhusets placering ses indikeret med stiplet streg i bebyggelsens nordligste del


Plantegning af stueplanen med den omkringliggende kontekst


Vi vil gerne bruge vores gårdhus i Fælledby til at se hvor langt vi kunne komme, hvis vi turde tage skridtet og udskifte de mest CO2-tunge bygningsdele, som over tid er blevet en indgroet del af vores fælles byggeteknik

Referencer og inspiration


Vi har skabt tre rummelige rækkehuse, hvor vi har vendt den klassiske disponering på hovedet i det, vi kalder et upside-down-hus

Upside-down-hus

For at skabe mere ro om husets opholdsarealer har vi placeret disse på 1. sal fremfor stuen, så køkkenet, stuen og alrummet i højere grad kan åbnes op og indtage de unikke landskabelige kvaliteter. Vi har fokuseret på at tage dagslyset ind på mange forskellige måder og skabe rum der således har spændende lysforhold døgnet rundt. Ved at lægge opholdsrum på 1. sal skabes muligheden for både at have den smukke udsigt, ovenlys og et gennemlyst rum med større vinduespartier, end hvis disse var placeret på stueplan.


Boligplaner


De øverste dele af facaderne er rigt detaljerede med træbeklædning der følger tagets hældning og som går i dialog med loggiaens sol- og vindafskærmning. Fra gårdsiden aflæses huset med store gavltrekanter, der trækkes ned til overkanten af vinduerne i stueetagen, hvilket nedbringer skalaen og skaber en intim ankomst til huset.

Opstalt mod gård

Opstalt mod fælled


Fakta om projektet

Bygherre: PensionDanmark

Status: Igangværende

Type: Træbyggeri

Boligtype: Rækkehuse

Areal: 520 m2

Placering: Amager, København